Vanmorgen heeft Commissaris van de Koning Leen Verbeek – ook voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds- het kunstwerk onthuld. Dat deed hij samen met zijn collega van het fonds Ferdinand Mesu. Verbeek zei bij zijn korte toespraak dat hij het belangrijk vindt dat een buurt een identiteit heeft en dat je dit ook kunt zien. “Het Prins Bernhardfonds is geen miljonairsdochter maar we wilden hier graag aan bijdragen.” Ook de Koninklijke Heidemaatschappij, het Almeers Cultuurfonds en de gemeente betaalden mee.
Initiatiefneemster en buurtbewoonster Ingrid Maste legde enthousiast uit hoe ze op het idee kwam om in het voedselbos een kunstwerk neer te zetten. “Toen we hier in 2005 kwamen wonen dachten we dat we de eerste bewoners waren, maar dat is dus niet zo. Negenduizend jaar geleden woonden hier al jagers en verzamelaars, langs de Eem. Die stroomt hier nu nog steeds onder de grond door, precies op de plek van het kunstwerk. Ze hadden een goed leven. Jaren later overstroomde alles, ontstond de Zuiderzee en het IJsselmeer. En nu, na de drooglegging wonen we er weer.”
Ingrid vond het leuk om de verbinding tussen nu en vroeger weer te geven en gaf daarom, toen ze genoeg geld bij elkaar had via fondsenwerving, kunstenaar Frans van der Ven opdracht om hierover een kunstwerk te maken. Hij kon wel wat met dat idee.
“Dit vind ik leuk”, vertelt Van der Ven. “Er is een verhaal en hoe kan ik dat verbeelden? Ik had eerst bij het pad tussen de kruidenheuvels een golvende strook bedacht met vissen eronder waar kinderen overheen konden lopen, alleen dat zou teveel in de weg staan. Toen kwam deze plek in zicht en bedacht ik een ander, passend beeld. Het staat op een ontmoetingsplek dus het moet zichtbaar zijn, daarom zit er kleur in de vis. Met een bankje waar je op kunt zitten. Dus je kunt nu afspreken bij de vis.”
Ingrid en haar man Harry kregen de smaak te pakken. Ingrid wilde weleens weten hoeveel andere kunstwerken er in Buiten staan. Dat bleken er meer dan gedacht: tijdens een tocht van 19 kilometer kwamen ze 40 kunstwerken tegen. Ingrid bedacht een kunstroute, Harry goot dat in een mooi vormgegeven boekje. Dat bleek allemaal meer werk dan gedacht (“een enorme klus”) maar het resultaat is ernaar. Je kunt de PDF hier downloaden of open de route op de site van de Fietsersbond via deze link.