Braceletstraat
Een bracelet is een Engels woord voor armband.
Sieradenweg
Een sieraad of juweel (ook: tooi) is elk object (met uitzondering van kleding) dat op het lichaam wordt gedragen met de bedoeling dat te verfraaien. Een juweel of sieraad heeft geen enkel functioneel karakter. Een horloge bijvoorbeeld heeft wel een functioneel karakter en kan dan ook niet als een juweel worden aanzien. Sieraden kunnen van edelmetalen zoals goud en zilver zijn gemaakt maar er zijn ook juwelen van glas, tin of plastic. De maker van juwelen heet edelsmid of goudsmid. Juweliers worden vaak gezien als makers van sieraden maar zij zijn de handelaren. Juwelen zijn vaak versierd met edelstenen, halfedelstenen of geslepen kristal, strass genaamd. Ook het insigne of kleinood van een ridderorde wordt het juweel van deze orde genoemd.
Diadeemstraat
Een diadeem is van oorsprong een band uit stof of metaal als teken van de koninklijke waardigheid. In andere culturen diende het ook als teken van rijkdom of waardigheid. Soms werd een diadeem voorzien van diamanten zoals ook nu nog vaak voorkomt.
Tiarastraat
Een tiara was traditioneel gezien een hoge kroon, met vaak een cilindervormige vernauwing bovenaan. Deze kroon was gemaakt van leer of een andere stof en was rijk versierd. Hij werd gedragen door de koningen en keizers van oude volkeren. De tiara als hoofddeksel was een kenmerkend attribuut van de goden. De assyriërs voegden twee stierenhoorns en een cirkel van korte veren toe aan de kroon als teken van macht. De Perzische tiara leek meer op een kegel zonder top en had ook geen hoorns of veren meer. Deze tiara was echter wel zwaar uitgerust met juwelen en had een pin aan de bovenkant. Tegenwoordig is een tiara meestal een half-cirkelvormige band, vaak van metaal gemaakt en versierd met juwelen. De tiara wordt gedragen door vrouwen rond hun hoofd, of op hun voorhoofd.
Chatelainestraat
Een chatelaine is een ketting, lint of band door châtelaines (slotvoogdes, burchtvrouw) op het lichaam gedragen waaraan bedeltjes, sleutels, buideltjes schaartjes of andere voorwerpen werden vastgemaakt.
Chokerstraat
Een choker of foulard is een brede, korte das of halssjaal, vooral voor mannen, die men over het algemeen in de open boord van een overhemd draagt, of eventueel in de open boord van een kamerjas [1]. Meestal wordt een choker gemaakt van zijde of kunststof. Het wordt beschouwd als een karakteristiek accessoire voor dandy’s. Een choker is ook een halsversiering voor vrouwen.
Fibulastraat
Een fibula is een tweedelig bronzen gebruiksvoorwerp, met gaatje en pen uit de oudheid, waaruit in de middeleeuwen de agraaf ontstond.
Vaak zal men bij een mantelspeld aan een soort ‘broche’ denken. Dit is gedeeltelijk waar, maar onvolledig. Want de belangrijkste functie van de fibula is het sluiten/vastzetten van kleding. Dit in tegenstelling tot de broche die een meer decoratieve functie heeft. De sierfunctie komt (zeker bij de vroegste fibulae) op een niet onbelangrijke tweede plaats.
De fibula was handig om mantels en andere kledingstukken (zoals de toga) op de schouder te bevestigen. Romeinse vrouwen droegen een stola boven hun tunica. Deze stola werd vastgebonden met een fibula. Het is dus de voorloper van de sluitspeld of knoop.
Parurestraat
De parure is een set van sieraden die bij elkaar horen.
Bijvoorbeeld een armband, een collier, een broche en twee oorhangers.
Diadeempad
Een diadeem is oorspronkelijk een band uit stof of metaal als teken van de koninklijke waardigheid. In andere culturen diende het ook als teken van rijkdom of waardigheid.
Soms werd een diadeem voorzien van diamanten zoals ze ook nu nog vaak voorkomt.
Medaillonstraat
Een medaillon is een klein rond portret of een kleine ronde of ovale afbeelding. Medaillons zijn vaak op koper of ivoor geschilderd. In de victoriaanse tijd (1830-1900) werden medaillons ook van menselijk haar gemaakt. Medaillons worden aan hangers of als broche gedragen.
Maurice Garinpad
Maurice Garin was een Franse wielrenner. Hij schreef in zijn carrière vele wielerklassiekers op zijn naam. Hij werd vooral bekend als winnaar van de eerste Tour de France in 1903.
De fiets waarop Garin de Tour won heette La Française en woog ruim 18 kilo. Deze fiets had geen versnellingen en remmen.
Garin overleed op 19 februari 1957 op 85-jarige leeftijd in Lens. Ter gelegenheid van de eeuwfeest van de Ronde van Frankrijk besloot het stadsbestuur van Maubeuge in 2003 om hem te eren door een straat naar hem te vernoemen.