Het College van B&W van de gemeente Almere wil alsnog een vierde afvalcontainer invoeren. Bij hoogbouw zouden ondergrondse afvalcontainers alleen nog toegankelijk zijn met een pasje. Dit collegevoorstel moet nog voor de zomer besproken worden in de gemeenteraad maar het heeft het nodige los gemaakt bij inwoners van de stad.
Sinds het nieuws bekend gemaakt werd bij Omroep Flevoland reageren opvallend veel mensen op de sociale mediakanalen van de omroep. “Vier containers, ik kan drie al nauwelijks kwijt”, schrijft iemand. Een ander vraagt zich af waarom het College dit wil doen. “Dat is balen zeg, de proef in Filmwijk is juist meer dan geslaagd!” Ook de Sieradenbuurt doet al jaren tot volle tevredenheid mee aan de proef.
De gemeenteraad heeft dit tweede collegevoorstel nog niet goedgekeurd. Hierin staat dat het invoeren van PMD+ (het nascheden van plastic, metaal en drinkpakken) in de hele stad niet haalbaar is. De inmiddels afvaldeskundige van de Sieradenbuurt, Juliëtte de Sévaux, zegt dat dit niet klopt.
“Veel berekeningen zitten niet in dit voorstel. Met welke scheidingsresultaten heeft de gemeente gerekend bij pmd+ bij het nascheiden van plastic, metaal en drankkartons? En tegen welke verwerkingskosten en opbrengsten?” Informatie die zij samen met bewoners van Filmwijk wilde hebben van de gemeente, maar niet kreeg. Ook een Wob verzoek wees de gemeente in eerste instantie af, maar die is nu toch in aangepaste vorm in behandeling genomen.
Daarbij lijkt er informatie niet te kloppen in het afvalvoorstel van het College. “In 2017, 2018 en 2019 zag het eindresultaat van de proef in onze wijk en Filmwijk er anders uit dan de percentages die nu in het collegevoorstel staan”, zegt De Sévaux.
“Het is financieel mogelijk om pmd+ in te voeren voor de hele stad”
De gemeente vindt PMD+ dus te duur en in het voorstel staat dat er geen nascheidingsinstallatie beschikbaar is. Ook dit klopt volgens haar niet. “Er is in ieder geval een lokale verwerker die dit binnen een jaar voor de hele stad kan doen. Maakt de gemeente hier gebruik van, dan scheelt dat enorm in de transportkosten. Want dit afval gaat nu helemaal naar HVC in Alkmaar.”
Naast deze lokale verwerker zit ook een plasticfabriek, Save Plastics.”Van het afval kan dus ook in Almere weer wat nieuws gemaakt worden. Bijvoorbeeld plastic gevels voor woningen of plastic bankjes.”
Bewoners van de Sieradenbuurt en Filmwijk maken zich zorgen over afvaldumpingen als op de lange termijn betaalsysteem Diftar wordt ingevoerd. Dan komen er meer ondergrondse containers waar je pas afval in kunt gooien als je met een pasje betaalt. En dat terwijl Almeerders al bijna de hoogste afvalbelasting van het land betalen. “Onbegrijpelijk dat de gemeente beweert dat PMD+ financieel niet haalbaar is in Almere. Het is al ingevoerd in Leiden, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Groningen. Waarom kan dit dan niet in Almere?”
Veel Almeerders zijn niet zo diep ingevoerd in de materie. Eén ding weten ze wel. Zin in een vierde container hebben ze niet.