Het ontstaan van het voedselbos

buurt 2

De 5,5 hectare die het Voedselbos bestrijkt heeft altijd een ‘groene bestemming’ gehad. Met uitzondering van de bouwkavel die er in ligt. Het was de bedoeling om hier bos te planten als compensatie voor de bomen die in de Stripheldenbuurt gekapt zijn voor woningbouw. Het zou ingeplant worden met eiken en essen. We hebben de gemeente gevraagd of het mogelijk was om daar wat meer variatie in aan te brengen. Dat was de aftrap van onze besprekingen met de gemeente. Samen hebben we het eiken- en essenbos omgevormd tot een voedselbos.

Permacultuur

Het voedselbos is gebaseerd op permacultuur. Dit concept gaat uit van de natuurlijke groeiwijze van een bos en de voordelen die dat heeft voor de verschillende planten. Zo onderscheidt permacultuur 7 verschillende lagen die gefaseerd geplant worden. Elke laag biedt voordelen voor de volgende laag en er ontstaat een natuurlijke balans van voedseldragende gewassen en bomen. Dat ziet er in het begin best ‘onkruidachtig’ uit. Maar dat is een noodzakelijke fase.

Inrichtingsplan

De bewoners van de Sieradenbuurt hebben onder leiding van twee professionals in een aantal workshops meer geleerd over permacultuur en samen het nieuwe inrichtingsplan voor het gebied ontworpen.

Financiering van het bos

We hebben het geluk dat de gemeente het budget voor de aanplanten van het bos ter beschikking heeft gesteld. Daarbij heeft de gemeente zich ruimhartig opgesteld bij de organisatie van de workshops. Maar ook het bewonersplatform heeft zich ingespannen om fondsen te krijgen voor het bos. Zo zijn de bankjes mogelijk gemaakt door het ‘Kern met Pit’ programma van de KNHM. Het ooivaarsnest is mogelijk dankzij het fonds Verbraake. Ook het Streekfonds en Het Almere Fonds hebben een bijdrage aan de ontwikkeling van het bos toegezegd. Het IVN en de KNHM helpen ons een educatieprogramma over het voedselbos op te zetten.